Kinderen tekenen toekomst van Schoonbroek uit

provincie Streekmotor Foto: provincie Antwerpen
donderdag, 28 februari, 2019

Participatietraject moet veerkracht van Schoonbroek (Retie) vergroten

De inwoners van Schoonbroek (een Kempisch dorp in Retie) gaan de komende maanden actief aan de slag met de toekomst van hun dorp. Het gemeentebestuur en de provincie Antwerpen slaan de handen in elkaar voor een langdurig participatietraject. De eersten die aan het woord kwamen, zijn de kinderen van de lagere school. Zij willen in de eerste plaats dat het groene karakter van hun dorp behouden blijft.

1 op de 4 inwoners van Schoonbroek, een deeldorp van het Kempense Retie, is minderjarig. Dat maakt van Schoonbroek een atypisch dorp in de provincie Antwerpen. Tegelijk stellen we vast dat de vergrijzing in het dorp snel toeneemt. Gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen: "Alle dorpen in onze provincie zijn in een snel tempo aan het veranderen. Elk op hun eigen, specifieke manier. Terwijl we in het ene dorp de verjonging en vergrijzing zien toenemen, stellen we elders vast dat buurtwinkels en openbare diensten wegtrekken of dat het gemeenschapsgevoel verbrokkelt. Als we willen dat onze dorpen daar veerkrachtig op reageren, moeten we dit op een goeddoordachte manier aanpakken met maatwerk."

Eerst denken, dan doen

De komende maanden kunnen de inwoners van Schoonbroek actief mee nadenken en schrijven aan de toekomst van hun dorp. Vandaag tekenden de leerlingen van de lagere school alvast hun eigen toekomstplan uit, en ze hebben een duidelijke mening. De kinderen willen het groen in hun dorp behouden en extra in de kijker plaatsen met natuurlijke elementen als lange houten tafels en wilgenhutjes. Grote structurele werken zien ze liever niet gebeuren omdat die het landelijke karakter van het dorp kunnen aantasten.

Leerlingen van de lagere school overlopen de voorstellen met gedeputeerde Kathleen Helsen en schepen Koen Claessens - Copyright: Provinicie Antwerpen

De kinderen zijn de eerste maar zeker niet de laatste Schoonbroekenaars die hun zegje kunnen doen. Schepen Koen Claessens: "Met dit participatietraject willen we iedereen in Schoonbroek betrekken: van jongeren tot ouderen, van alleenstaanden tot grote gezinnen, van zelfstandigen tot verenigingen. Samen met de provincie hebben we een traject uitgetekend waarin iedereen zijn mening kan geven en waarin we samen kunnen bouwen aan de toekomst van Schoonbroek. Als gemeente engageren we ons om na afloop van dit traject ook daadwerkelijk met het toekomstplan aan de slag te gaan."

In steeds meer steden en gemeenten

Na Heist-op-den-Berg, Essen, Hulshout, Rijkevorsel, Laakdal en Wuustwezel is Retie de zevende gemeente die kiest voor het dorpentraject van de provincie Antwerpen. "De interesse in deze trajecten neemt toe. Steeds meer lokale besturen willen burgers bij het beleid betrekken," verduidelijkt gedeputeerde voor Platteland Kathleen Helsen. "Als bovenlokaal bestuur staat de provincie ver genoeg van het dorp en al zijn gevoeligheden om zo'n traject objectief te begeleiden."

Is zo'n dorpentraject ook iets voor jouw stad of gemeente? Laat je dan uitgebreid informeren tijdens 'De Ronde van de provincie Antwerpen in maart of vraag meer informatie in een mailtje naar dorpen@provincieantwerpen.be

#STREEKMOTOR - De provincie Antwerpen is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Antwerpen dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is. #streekmotor @prov_Antwerpen www.provincieantwerpen.be, www.streekmotor.be

Bron: 
Provinicie Antwerpen