Velt-Ecotuindagen

woensdag, 15 mei, 2019

Velt-Ecotuindagen in Mol en Geel op 1 en 2 juni 2019

Het eerste weekend van juni is elk jaar een hoogmis voor iedereen die ecologisch tuiniert of dat wil doen. Op dat moment stellen meer dan 200 Velt-leden hun tuin immers open voor het grote publiek. Zowel absolute beginners als doorwinterde tuiniers oogsten tips en weetjes om ook van hun eigen tuin een ecoparadijs te maken. Hoe ga jij om met (on)kruiden? Hoe kijk je naar jouw gezond gazon? Hoe slaag jij erin om zo lang mogelijk bloemen in je tuin te hebben? Hoe ga je om met plagen als de buxusmot? Of heb jij de ultieme mulch-tip?

De Velt-ecotuindagen zijn een laagdrempelig evenement om het ecologische gedachtegoed bij zoveel mogelijk mensen te verspreiden. Kom op ontdekking in de vier tuinen in Molen Geel.
https://www.velt.nu/ecotuindagen

De Ecodemotuin:

De bedoeling was om een toontuin te maken… ondertussen is de Ecodemotuin uitgegroeid tot een tuin waar het jaar rond wel iets te beleven valt en je ideeën kan opdoen om zelf aan de slag te gaan.
Tijdens onze opentuindagen willen we iedereen laten genieten van de voordelen van zelf gekweekte groenten, kruiden, fruit. We tonen niet alleen hoe je zelf groenten kan kweken en oogsten, puur natuur maar je kan ook proeven. Ook de siertuintjes zetten hun beste beentje voor ondanks de droge zomer van 2018.

De tuin blijft ook groeien: sedert vorig jaar vond ook de leemoven van het project "Kempische Ovenschotels "letterlijk" onderdak. Vroeger was de leemoven, in het hart van het dorp, het bindmiddel van het dorpsleven, die warme verbondenheid willen we nieuw "vuur" inblazen.

Op zondag 2 juni organiseren we voor de eerste keer een “Eco-tuin-markt” in de Ecodemotuin. Maak kennis met 15 eco-durvers, bezoek hun standje en ga vooral zelf nadien aan de slag!”
Het aanbod is erg divers:

• ontdek vakmanschap bij de wilgenvlechter en onze “zeisman”,
• doe ideeën op en proef van het werk van onze bijen, de proevertjes uit onze leemoven en het natuurvlees van Natuurpunt
• de bodemprofessor geeft je gratis advies
• neem ecologische leeftips mee naar huis
• super verse biologische producten en planten zijn te koop,….
• struin door de tuin en ontdek de verborgen hoekjes

Inkom en proeven is gratis, drankjes aan democratische prijzen ten voordele van Oxfam Wereldwinkel.
Contact: Willy Helsen, telefoon 014 81 32 35
Waar?
Ecodemotuin Velt-Mol

Mariëndal 2400 Mol
Open op
zaterdag 1 juni, nm 13 - 17 u
zaterdag 1 juni, avond
zondag 2 juni, vm 10 - 13 u
zondag 2 juni, nm 13 - 17 u

De Warmoes
Door te laten zien hoe het kan, willen we mensen inspireren en aanzetten om biologische groenten en vruchten te kweken in de eigen tuin of buurt. Nagenoeg elk lapje grond kan hiervoor gebruikt worden. Eetbare tuinen beperken het aantal voedselkilometers (de afstand van het veld tot op het bord).

Onze tuinen zijn voor iedereen toegankelijk en geven mensen de kans om samen te werken op een sociaal/ecologische manier. Iedereen die meehelpt deelt in de oogst. We willen ook een plek creêren voor ontmoeting.
Onze leuzen: Samen tuinieren - Samen oogsten - Samen praten - samen zijn

Waar?
Samentuin De Warmoes
Stokt tegenover nr 134 2400 Mol

Open op
zaterdag 1 juni, nm 13 - 17 u
zondag 2 juni, vm 10 - 13 u
zondag 2 juni, nm 13 - 17 u

Ridderspoor
Ridderspoor bestaat uit 3 afzonderlijke tuinen die nu een ecologisch geheel vormen van 1000 vierkante meter en dit in het centrum van Mol . Ontdek er verrassende hoekjes met oude ligusterhagen, verschillende biotopen met een grote diversiteit en prachtige paviljoenen.
Waar?
Christel Fabian
Guldensporenlaan 22 2400 Mol

Open op
zaterdag 1 juni, vm 10 - 13 u
zaterdag 1 juni, nm 13 - 17 u
zondag 2 juni, vm 10 - 13 u
zondag 2 juni, nm 13 - 17 u

De Reiven
Zelf ken je je eigen tuin best. Ann is dan ook zeer enthousiast over haar natuurlijke tuin en wil je graag laten zien wat je kan bereiken door natuurvriendelijk te tuinieren:
“Onze piepjonge natuurtuin was al na zes maanden onze liefste lust. En niet alleen die van ons. Dankzij een kruidengazon, een ruderale bloemenweide, en een jong aangeplante bosrand met ecologisch waardevolle heesters kunnen wij genieten van koninginnenpages,
kolibrievlinders, vinken, meesjes en spechten allerhande, levendbarende hagedissen, salamanders, uilen, en zoveel meer.

Onze 22 katten, die zich vogelvrij en -veilig in een afgesloten buitendomein van 600m2 bevinden, zijn maar wat blij met hun levendige breedbeeldtelevisie!” Een bezoek aan deze tuin is mogelijk via voorafgaande inschrijving. Op zaterdag- en zondagnamiddag van 13u-17u start elk uur een rondleiding met proevertjes. Max. 4 personen per rondleiding. Neem contact op met eigenares Ann via ann.kenis@telenet.beof bel naar 0496/217409.

Waar?
De Reiven Reivennen 4 2440 Geel

Open op
zaterdag 1 juni, nm 13 - 17 u
zondag 2 juni, nm 13 - 17 u

Over Velt
In Vlaanderen en Nederland tellen we ruim 17.000 leden en 130 lokale groepen. Met onze activiteiten, publicaties en samenwerkingen willen we bijdragen tot de ontwikkeling van een duurzame levensstijl. Samen met onze duizend vrijwilligers zetten we ons elke dag actief in voor een ecologische
leefomgeving binnen het brede kader van duurzame ontwikkeling. Om dat doel te bereiken, komen we op voor biodiversiteit en een energie- en grondstoffenzuinig productie- en consumptiegedrag door individuen, bedrijven en overheden.

Meer info: