Wolf in Mol Heidehuizen en Mol Ezaart gespot

Wolf in Mol Heidehuizen en Mol Ezaart gespot Foto: Welkom Wolf
vrijdag, 26 april, 2024

Beste redacteur,

Op donderdag 25 april 2024, gisteren dus, ontving het meldpunt Welkom Wolf vier verschillende meldingen van een wolf in Balen-Rosselaar, Mol-Heidehuizen en Mol-Ezaart.

Om 12u zagen fietsers een wolf in de bossen nabij het kruispunt van de Greesstraat en de Belsebaan/Bremdoornstraat in Mol. Het dier wou de Greesstraat oversteken maar stelde zijn oversteek uit toen de fietsers naderden.

Een uur later, om 13u, spotten automobilisten een wolf op het kruispunt van de Slagmolenstraat met de N71, de Molse Zuiderring. Na wat aarzelen en goed links/rechts kijken, stak het dier de Zuiderring over van zuid naar noord, richting de Molse Netevallei. Eén chauffeur slaagde erin om foto's te maken van de oversteek.

Vervolgens werd het stil. Het liet zich voorspellen dat deze zwervende wolf zou onderduiken in een rustig stukje natuur en zou wachten op de duisternis om zijn zwerftocht verder te zetten. Het laatste waar een opgejaagde wolf midden op de dag mee bezig is, is voedsel zoeken; zo'n dier zoekt rust, weg van mensen...

Zodra het goed donker was, verscheen de wolf opnieuw op de radar van Welkom Wolf, perfect daar waar we hem ook verwachtten: aan de overkant van de Molse Netevallei, in Mol-Ezaart. Om 22u werd het dier door een alerte chauffeur gefilmd op de straat Hoogeind, achter het bekende café De Oude Jager. What's in a name?

Waar de wolf nu is, is onduidelijk. Een zwervende wolf kan in één nacht tot 80 kilometer afleggen. Welkom Wolf roept iedereen dan ook op om waarnemingen door te geven via de contactgegevens op www.welkomwolf.be.

Voor alle duidelijkheid: een wolf is volstrekt ongevaarlijk voor mensen. Hij zal mensen altijd mijden. Maar hij heeft wel om de paar dagen voedsel nodig. Gevestigde wolven leven hoofdzakelijk van wild zoals ree, haas en wild zwijn, maar zwervende wolven trekken veelal door gebieden die ze helemaal niet kennen en waar wild dus lastiger te vinden is. Daarom vergrijpen ze zich ook vaker aan onbeschermd kleinvee dat ze op hun pad tegenkomen.

Juist omdat veehouders in regio's zonder wolven niet gewend zijn aan de mogelijkheid van een wolvenaanval op hun vee, hebben ze doorgaans nog niet geïnvesteerd in wolfwerende omheiningen en vindt de wolf in de onbeschermde schapen, geiten of alpaca's een gemakkelijke prooi.

Deze wolf is met zekerheid een jong dier, op zoek naar een eigen leefgebied en op termijn ook naar een partner waarmee hij of zij een eigen roedel kan stichten. Zijn zwerftocht kan hem door heel Europa voeren, desnoods vele honderden of zelfs duizenden kilometers ver, tot hij gevonden heeft wat hij zoekt: een gebied waar nog geen wolven leven, maar dat wel geschikt is qua omvang, rust en voedselaanbod.

In de omgeving van Mol komt alleen Postel met de grensoverschrijdende natuur tot Valkenswaard en Eindhoven in aanmerking als geschikt wolventerritorium. De ruimtebehoefte van een wolf is enorm; een wolf neemt geen genoegen met een bos ter grootte van het Prinsenpark of de bossen van het SCK-domein, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Hoewel deze wolf de streek wellicht snel weer zal verlaten, kunnen veehouders in Balen, Mol, Meerhout, Geel en Dessel toch al sinds jaren rekenen op subsidies voor wolfwerende omheiningen. Deze gemeenten liggen immers in de risicozone voor kleinvee die is afgebakend rondom het territorium van de Limburgse wolven.

De Molse zwerver kan een Limburgse wolf zijn die net het ouderlijk roedel verlaten heeft, maar minstens zo waarschijnlijk is dat het om een echte lange-afstandsloper gaat. In Kermt (Hasselt), Zonhoven en Poppel (Ravels) werden de voorbije week al aanvallen op schapen genoteerd die niet meteen de signatuur hadden van de wolven uit Noord-Limburg; die roedel leeft al sinds de zomer van vorig jaar bijna uitsluitend van wild.

Het is wachten op DNA-onderzoek om te weten of de aanvallen in Kermt (Hasselt), Zonhoven en Poppel van wolf waren, en zo ja, van welke wolf. De Molse zwerver heeft voorlopig geen DNA achtergelaten; het is dus nog maar de vraag of we ooit zullen weten waar hij vandaan kwam en waar hij naartoe is.

Nieuwe waarnemingen zijn welkom bij Welkom Wolf: 0495-32 53 30 of wolven@landschapvzw.be. Op www.welkomwolf.be vind je alle info over wolven en over het wolfwerend maken van omheiningen.

Met vriendelijke groeten,

Jan Loos, afgevaardigd bestuurder

Websites: www.landschapvzw.be en www.welkomwolf.be

Volg ons ook op Facebook en op de facebookpagina Welkom Wolf

Bron: 
Welkom Wolf