Bvb: 23/09/2021
Bvb: 23/09/2021

Missie

vzw Zaba KIna

Missie is een monoloog van auteur David Van Reybrouck, die zich voor zijn tekst baseerde op de getuigenissen van de 15 (oud-)missionarissen die hij sprak tijdens een zes weken lange rondreis door de Democratische Republiek Congo. Verhalen die duidelijk maken dat het beeld dat velen tegenwoordig hebben van het missioneringswerk in de voormalige Belgische kolonie niet strookt met de echte waarheid.  De monoloog werd in 2008 onderscheiden met de Arkprijs van het Vrije Woord.

Acteur Bruno Vanden Broecke nam in 2007 de handschoen op om deze monoloog op de planken te brengen. Met niets in de zakken en niets in de mouwen, kruipt hij daarvoor in de huid van een oude maar vitale missionaris die terugblikt op zijn leven. Als “Witte Pater” praat hij voluit over eucharistie en over God, maar ook over vastzitten in de modder, oorlogen, stinkende wonden, geweerlopen tegen je kop en voetbalshirts in ruil voor de aanleg van een stukje weg.

Zijn vertolking is zo weergaloos dat sinds de première 'Missie’ niet meer weg te denken is van binnen- en buitenlandse podia. Bruno Vanden Broecke maakt een mens van de missionaris – misschien zelfs een held – die vertelt over zijn leven, de keuzes die hij heeft gemaakt en de redenen die hij daarvoor had. Hij vertelt over Congo en over België. Over wat er in die landen zoal veranderd is in al die jaren. Nu eens is hij verbaasd, dan weer kwaad of verdrietig. Hij houdt vooral zijn verhaal vol humor en aangenaam om naar te luisteren.

Nadat enkele vrijwilligers van vzw Zaba Kina hem aan het werk zagen, stond het meteen vast: de crew van KVS moest en zou naar Mol komen met deze voorstelling. Met de steun van CC 't Getouw krijgt zo al wie de vzw steunt in haar werkzaamheden om het lot van weeskinderen in de Congolese havenstad Boma te verbeteren - en elke theaterliefhebber - de kans deze pakkende monoloog te zien en stil te staan bij dit “verhaal des mensen” dat meer volk naar het theater lokt dan de priester naar zijn kerk…

tekst: David Van Reybrouck – regie: Raven Ruëll – acteur: Bruno Vanden Broecke – productie: KVS

Foto: © Koen Broos

Organisatie & info: vzw Zaba Kina www.zabakina.be

 

 

Info

Datum
do 20 feb 2014
Uren20.15 uur
Artiest/gezelschap
Missie
Voorstelling
vzw Zaba KIna
Genre
Theater
Organisator
Prijs

  • Basisprijs: 16 euro
  • Prijs (abonneepas): 13 euro

Categorie

Locatie Stratenplan Mol

Schouwburg Rex
Smallestraat 2

Contactinformatie