Zevenjarige Arne Stroobant van de Molse Schaakclub is Vlaams Schaakkampioen !

Foto: Els Peetermans
zondag, 9 februari, 2020

Arne Stroobant is Vlaams Jeugdschaakkampioen bij de min achtjarigen.

Zondag heeft zevenjarige Arne Stroobant van de Molse Schaakclub aan heel Vlaanderen getoond dat hij de beste van zijn leeftijdscategorie is. Door alle zeven rondes te winnen is hij ongeslagen tot Vlaams Jeugdschaakkampioen gekroond. Daarnaast heeft Arne ook de prijs gekregen van “Laureaat van de Provincie Antwerpen” omdat hij de hoogste score heeft behaald van alle Antwerpse spelers.

Sinds 1994 is TSM Schaakklub vzw de organisator van het Jeugdkampioenschap van Vlaanderen. Voor de derde maal vond dit plaats in het gastvrije Sint-Romboutscollege te Mechelen. Eind vorig jaar was Arne al Provinciaal Kampioen geworden in Mechelen en had hij zich op die manier vlot weten te kwalificeren voor het Vlaams Kampioenschap. Zijn zus Hanne had zich overigens ook gekwalificeerd bij de -10jarigen. De schaakkriebel zit er dus echt wel in bij de Stroobants.

Begin 2018 besliste de Molse Schaakclub om met een jeugdwerking te starten en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Immers, in maart van vorig jaar won Arne, één van de jongste clubleden van de Molse Schaakclub, het Stapjestoernooi nog in Mortsel, een prestatie van formaat.

Schaken biedt enorm veel voordelen voor jong en oud. Niet alleen presteren kinderen die schaken beter op school, zij leren ook disciplinair omgaan met winst en verlies. Andere pijlers zijn onder andere kritisch denken, het nemen van verantwoordelijkheid en het onderdrukken van reflexen. Voor de ouderen is het alom geweten dat denksport iedere vorm van dementering vertraagt of tegenhoudt.

Met zo’n veertig jeugdleden en dertig volwassenen is de Molse Schaakclub op koers, maar de club wil meer. Terwijl de prestaties bij de jeugd en op provinciaal niveau (de eerste ploeg is in één ruk doorgestoten naar de eerste afdeling van het Zilveren Toren Toernooi) fenomenaal zijn, blijven de resultaten uit op nationaal niveau. En daar zal de Molse Schaakclub dit seizoen misschien verandering in kunnen brengen. De eerste ploeg heeft immers nog alle kansen om te promoveren van vijfde naar vierde nationale.

De website van de Molse Schaakclub - molseschaakclub.be - is dankzij webmaster Benny Hooyberghs uitgegroeid tot een toonaangevende en vaak bezochte bron van informatie over alles wat met schaken te maken heeft. Voorzitter Lesley Mertens nodigt dan ook alle geïnteresseerden uit om de website te bezoeken of meer nog, om gewoon eens langs te komen op een clubavond van de Molse Schaakclub die iedere vrijdag vanaf 20u00 in Lokaal Dienstencentrum Ten Hove lokaal 3 te Mol doorgaat.

Meer info: 
Molse Schaakclub
Bron: 
Molse Schaakclub